Feminin og maskulin energi - En helhet eller to deler?

Oppdatert: 4. nov. 2018Feminin eller maskulin, kvinne eller mann, væremåte eller egenskap, helhet eller del? Eller to sider av samme sak?

Om kort tid starter jeg opp med en workshop hvor vi skal arbeide med feminine og maskuline energier gjennom Yoga, meditasjon og teori. Et spennende tema som ofte gir noen aha-opplevelser for både meg som instruktør og for mine elever. Det er alltid noen som gjerne har en vinkling som bringer frem nye aspekter omkring egenskaper og forståelse, noe som er gull for alle som er med i gruppen.


Det er som to motsetninger som konkurrerer om oppmerksomhet, og som får det i varierende grad alt etter hvilken energi som er fremme i tiden. Akkurat som om de kjemper for å bli hørt og sett, slik de er og slik de ønsker å fremstå. Som den oransje stor-maskede genseren som hang fremst i utstillingen i går, men som i dag viker plass for den mer sarte rosa med flettemønster. Selv motebildet reflekterer meninger om tidens kvaliteter, med farge og snitt som forteller om verdiene vi ønsker å signalisere ut. For det er når disse egenskapene møtes at vi kan kjenne på spenningene mellom det som trekker oss innover og det som i neste øyeblikk kaster oss utover i en voldsom ekspansjon.


Samfunnet i dag verdsetter den maskuline og sammentrekkende energien som forventer aktivitet. Det handler om å skape og ta imot det som byr seg. Alternativ til denne energien er mer innad-rettet med fokus på blant annet omsorg for seg selv og andre. Når man kjenner på alternativene, blir man plutselig oppmerksom på den mulige konflikten som ligger skjult i skjæringen mellom begge. Egenskapene som er like viktige, representerer faktisk to side av samme sak. For et ja har også et nei, en ekspansjon følges også av en sammentrekning og det er akkurat slik det skal være.


Feminin eller maskulin, kvinne eller mann, væremåte eller egenskap, helhet eller del? Eller to sider av samme sak? Den ene uten den andre er som en innånding uten utånding, rom uten tid eller natt uten dag. Det er kun når begge sykluser avsluttes at den fullkomne enhet oppstår. Vi har alle begge energiene i oss, men det er møtepunktet som bestemmer hvilken egenskap som dominerer. En evig prosess der styrkeforholdet er under stadig omorganisering.


To deler skaper én helhet!


67 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle